Wigilijna kolacja to ważna część naszej polskiej tradycji i tożsamości kulturowej. 12 potrawy wigilijnych odzwierciedla zarówno nasze położenie geograficzne, klimat i produkty, które są typowe dla polskiego jadłospisu. Ułożone w wigilijne menu są niesamowitą bombą witamin, minerałów i przepysznych smaków. Jakie wartości odżywcze, kryją poszczególne dania.
Zacznijmy od zupy
Na wigilijnym stole w zależności od regionu i upodobań każdego domu mogą znaleźć się typowe wigilijne zupy: barszcz czerwony, zupa grzybowa, domowy żurek. Obfitą kolację warto rozpocząć od zupy, gdyż rozpoczęcie wielodaniowego posiłku właśnie od niej zmniejsza ilość przyjmowanych kalorii nawet o 20 procent!
Co kryją w sobie poszczególne składniki wigilijnych zup?
Barszcz czerwony to doskonałe źródło kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu potasu, manganu, cynku i innych minerałów. Buraki czerwone od wieków znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości między innymi wspierają odporność. Żurek natomiast robiony na zakwasie z mąki żytniej zawiera potas, wapń, cynk, miedź i mangan) oraz witamin (E, B1, B2 i PP). Zupa grzybowa z suszonych grzybów to doskonałe źródło między innymi wit D (o grzybach więcej informacji tutaj). W każdej z tych zup z pewnością znajdzie się czosnek wraz ze swoimi właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwwirusowymi.
Ryby na wigilijnym stole
Na wigilijnym stole znajdą się niewątpliwie ryby. I to zarówno te tłuste jak karp czy śledź, jaki i te chude jak np. szczupak. Każda gospodyni ma swój przepis na wigilijną rybę. Natomiast bez względu na sposób ich przyrządzenia są one doskonałym źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy D oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które między innymi regulują ciśnienie, obniżają poziom cholesterolu i zwiększają odporność.
Kiszona kapusta
Kiszona kapusta na wigilijnym stole to danie obowiązkowe, czy to w postaci kapusty z grzybami, czy pierogów z kapustą i grzybami. Jak wiadomo kiszonki to źródło wielu dobrych dla naszych jelit bakterii. Kiszona kapusta zawiera mnóstwo witaminy C, komplet witamin z grupy B, dużo witaminy A oraz witaminę E, K i rutynę. Warto wiedzieć, że kiszona kapusta posiada więcej witaminy C niż kapusta surowa. Zawiera też dużo wapnia, potasu.
Wigilijne desery
W wigilijnych deserach znajdziemy mak, miód, orzechy i suszone owoce jak np. suszone śliwki w pysznym kompocie, pomagającym trawienie).
Mak zawiera komplet rozpuszczalnych w tłuszczach witamin – A, D, E i C. Mak jest źródłem wapnia – w 100 g maku jest go aż 1266 mg, czyli ok. 140% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Ziarna maku składają się w połowie z samego tłuszczu, w którego skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Kwasy te wspomagają pracę serca i przywracają równowagę cholesterolową, ale powinny być równoważone kwasami tłuszczowymi omego-3. Oczywiście zbyt duża podaż kwasów tłuszczowych omego-6 nie jest wskazane, a wręcz szkodliwa. Miód to naturalny wspomagacz zdrowia, działa pozytywnie na nasz układ odpornościowy, a nawet ma właściwości przeciwnowotworowe. O miodzie więcej przeczytacie tutaj. Orzechy mają wysoką zawartość białka, tłuszczu i są również źródłem wapnia i żelaza a także kwasu alfa-linolenowego. O właściwościach orzechów przeczytacie tutaj.
Jak widać kolacja wigilijna to samo zdrowie. Pełno w niej wartości odżywczych. Może warto częściej jeść niektóre z wigilijnych potraw przez cały rok?